Kocsonyafőzés

 2011.01.06. 15:51

Sziasztok!

A blog címéhez nem méltóan ugyan, de úgy döntöttem, hogy muszáj közzétennem ezt az isteni kocsonya receptet. Még édesapám anyukájáé a recept, aki már sajnos nem él, de egy nagyon régi kézzel írt kis füzetet ránk hagyott, amiben megtaláltam és elkészítettem ezt a téli finomságot. Egyébként körbekérdeztem a családot, milyen sütit készítsek nekik, de sajnos még mindenkin rajta van a karácsonyi "sütimérgezés" így ezzel még várok pár napot. Remélem azért sokan rátaláltok erre a receptre és elkészítitek majd.

Hozzávalók:

  • 1 db 2 kg-os kocsonyacsomag (én a Lidl-ben vettem)
  • 3 fej fokhagyma
  • 1 nagyobb, vagy két kisebb fej vöröshagyma egészben
  • negyed fehérpaprika (aki szereti a csípőset tehet bele olyat is)
  • 1 evőkanál egészbors
  • 1 lapos evőkanál törtbors
  • ételízesítő, só
  • annyi víz, hogy ellepje a húsokat (nálam ez 4,5 liter volt)

Elkészítés:

Először is pucoljuk meg a fokhagymákat szép sorban. Ezután a kocsonyacsomag tartalmát jól mossuk át folyóvíz alatt, ha esetleg van rajtuk szőr, azt késsel kaparjuk le. Ha ezzel megvagyunk tegyük őket egy jó nagy lábasba, engedjük fel vízzel, tegyünk rá fedőt és hagyjuk felforrni. Amikor felforrt egy szűrő segítségével távolítsuk el a habját és hagyjuk egy kicsit bugyogni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Akkor jó, ha teljesen kitisztul a víz a tetején. Ekkor tegyünk bele mindent (a hagymákat, borsokat, fűszereket) van, aki tesz bele pirospaprikát vagy répát, mi nem szoktunk. Ezután már nagyon nincs is dolgunk vele, vegyük takaréklángra, tegyünk rá fedőt és 3-4 órát főzzük. 3 óra után kóstoljuk meg a levét, ilyenkor még tudjuk pótolni a borsot és a sót. Vegyünk ki néhány evőkanálnyit a levéből kistányérra és tegyük hidegre kb. 10 percre. Ha megdermed, készen van.

Ekkor ismét a szűrőre lesz szükségünk és egy fogócsipeszre. Először a húsokat adagoljuk ki a tányérokba, majd merőkanál és szűrő segítségével minden tányérba szedjünk a léből. Nálunk szokott lenni csak leves tányér, mert van, aki nem szereti a húst.

 

Párom ilyenkor választja ki a saját tányérjait és megszórja csípős pirospaprikával, amit szintén csak ő szeret.

 Nekem ebből az adagból 13 mélytányérra való jött ki. Jó étvágyat hozzá!

Címkék: kocsonya téli

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisutik.blog.hu/api/trackback/id/tr192565187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása