Ahogy ígértem meg is kezdem a kedvenc süteményeim közzétételét. Elsőként egyik nagy kedvencemet, a gesztenyebombát osztom meg veletek, hiszen ez egy nagyon finom, igen gyorsan elkészíthető, kiadós finomság. Nem is szaporítom tovább a szót, íme a recept:
Hozzávalók:
- 2 db 25 dkg-os fagyasztott gesztenyemassza (én a lidl-ben kaphatót kedvelem, mert nem is drága és finom is)
- 10 dkg teavaj
- fél dl rum vagy aroma
- fél dl víz
- fél csomag étkezési zselatin
- 4 dl habtejszín
- 2 csomag habfixáló
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 csomag babapiskóta
- 3 dl tej
Cukrot azért nem írtam, mert cukrozott babapiskótát használok és gyakran a habtejszín is már cukrozott.
Elkészítés:
A gesztenyét sajtreszelőn lereszeljük, a teavajat mikróban megolvasztjuk és a gesztenyéhez adjuk, valamint rummal és vaníliás cukorral ízesítjük. Ezt összegyúrjuk. Én egy üvegtálat használok az elkészítéséhez, aminek az átmérője 22 cm. Ezt a tálat vízzel kiöblítjük, majd folpackkal kibéleljük. Mindkét oldaláról ki szoktam bélelni keresztbe, mert simán nem éri át az. Ezután a gesztenyés masszát belenyomkodjuk kb. 1 cm vastagon az aljára és az oldalára is. Ezt addig kell megtenni, amíg a megolvadt vaj miatt kicsit lágy a gesztenyénk, mert így még könnyű vele dolgozni. Ha kész, tegyük ezt be a hűtőbe.
A habtejszínt verjük fel a habfixálóval. Nagyon fontos, hogy a tejszínünk felhasználás előtt legalább 12 órát a hűtőben álljon, én a felső polcon szoktam tartani, mivel ott még hidegebb van. Ha elfelejtetted betenni a hűtőbe, akkor a fagyasztóba is beteheted kb. 1 órára, ugyanazt a hatást éred el vele, csak ne felejtsd ott. :-) És most jön egy munkahelyi bevált tapasztalat: inox tálat szoktam használni a hab felveréséhez és ezt is a hűtőbe teszem amikor nekiállok a sütinek. Sokkal rövidebb idő alatt és tényleg hatékonyan felverődik. Tejszín tekintetében kedvencem a Hullala, bár elég borsos az ára, de tényleg szuper, még sosem csalódtam benne. Ha cukrozatlan habtejszínt veszünk, ízlés szerint porcukrot keverjünk bele felverés közben.
A habfixálót lassanként adagoljuk a habhoz, különben hirtelen összekapja. A felverés kb. 5-10 perc. Fontos, hogy akkor jó a tejszín, ha az ujjunkkal megnyomjuk a tetejét és kb. olyan keménynek kell lennie, mintha tojásfehérje lenne. Ha kész tegyük félre és készítsük el a zselatint.
Ehhez a fél csomag zselatint keverjük el a fél dl vízzel és folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Mivel nagyon kevés ez az adag így kis lábasban készítsük. Mielőtt hozzáadjuk a tejszínhez keverjük kb. 1 percig, hogy kicsit hűljön. Ezután habverővel keverjük óvatosan a tejszínbe. Mostmár elővehetjük a hűtőből a gesztenyés tálat. Evőkanállal adagoljuk bele a tejszínt a tálba.
A tetejére langyos rumos tejben áztatott babapiskótát tegyünk először keresztbe, majd hosszában is pakoljuk meg. A babapiskótával vigyázni kell, mert nagyon könnyen elázik.
Ha készen vagyunk fedjük be a folpackkal és pihentessük a hűtőben egy kicsit. Én kb. addig szoktam, amíg elmosogatok a süti után, de ajánlatos 2-3 órát hagyni. Ha kivesszük egy nagy lapos tányérra borítsuk úgy, hogy a tányért tegyük a babapiskótára, fogjuk meg a tálat és egy hirtelen mozdulattal fordítsuk meg. Ha jól ki volt vizezve a tálunk akkor nagyon könnyen kijön. Ezután már csak el kell távolítani a folpackot és lehet is szeletelni. Ha elég keményre vertük a habot akkor nem lehet a szeletelésnél vele probléma.
Akár szülinapra is elkészíthető sütemény a formája miatt, a tetejére csak gyertya kell.